В Україні з 1 липня почнуть впроваджувати інститут помічника ветерана: що це означає

0
1690

Відповідно до постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя»  сьогодні (1 липня 2023 року) в Україні почнуть  реалізовувати проект Інституту помічника ветерана. Тестування проекту відбудеться у Вінницькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Львівській областях.

Пілотний проєкт буде тривати до кінця 2023 року, а далі буде поширений по всій території України.

За прогнозами Міністерства у справах ветеранів, після війни в Україні налічуватиметься близько 3 млн ветеранів. У багатьох із них змінився стан фізичного й ментального здоров’я, тому Захисники та Захисниці, члени їх сімей, а також члени сімей загиблих воїнів будуть потребувати психологічної підтримки, допомоги в адаптації до цивільного життя, а також просто особливої уваги та турботи.

З урахуванням цього, за ініціативи Мінветеранів на основі досвіду США, Великобританії та Хорватії у територіальних громадах запроваджується інститут помічника ветерана як складової системи переходу від військової служби до цивільного життя.

Хто такі помічники ветеранів та що вони будуть робити?

Це будуть спеціально підготовлені представники громади, які будуть всебічно підтримувати українським воїнам та супроводжувати їх адаптацію до цивільного життя після повернення з фронту. Такі фахівці будуть допомагати ветеранам налагодити побут, працевлаштуватись, знайти порозуміння з близькими, отримати необхідні послуги та соціальні гарантії, пройти програми підвищення кваліфікації, навчання, реабілітацію тощо.

Також об’єктом професійної опіки цього фахівця стануть і члени сімей ветеранів, сімей загиблих воїнів.

Загальна кількість помічників ветерана у пілотному проєкті — 400 осіб.

Як стати помічником ветерана?

Подача заяв та конкурсний відбір кандидатів буде відбуватись через інформаційний портал Е-ветеран. Пріоритет у відборі буде надаватись ветеранам, членам їх сімей, а також членам родин загиблих воїнів, які готові за принципом “рівний-рівному” допомагати демобілізованим захисникам і захисницям.

Після успішного конкурсного відбору кандидати на посади помічників ветерана будуть проходити спеціалізований тритижневий курс навчання.

Помічники ветерана будуть готуватись у центрах ветеранського розвитку на базі визначених ВНЗ. Один з таких центрів вже відкрито у місті Дніпро на базі Університету митної справи та фінансів. Навчальні програми для підготовки помічників ветеранів війни та членів їхніх родин були розроблені у партнерстві з Міністерством освіти.

Надалі фахівців працевлаштують у сервісному офісі у справах ветеранів в одній з областей, що беруть участь у проєкті Мінветеранів.

Як ветерани та члени їх сімей можуть отримати таку допомогу?

Ветерани, члени їх сімей або члени сімей загиблих воїнів зможуть звернутись (подати заяву) до помічника ветерана або сервісного офісу в громаді. Також помічники ветерана будуть повинні активно пропонувати допомогу в ініціативному порядку, спонукати до співпраці.

За результатами пілотного проєкту відбудеться імплементація фінальної моделі діяльності інституту помічника ветерана на території всієї України.

Такий інститут є надзвичайно необхідним для країни у стані війни, адже після Перемоги, військові повернуться додому зовсім іншими людьми. Наші воїни зараз знаходяться в жорстких воєнних умовах, багато хто з них втратили свій дім, основну роботу, бізнес, близьких. Саме тому українські захисники та захисниці будуть потребувати особливої уваги.

За словами  генеральної директорки Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Мінветеранів Світлани Березіної ініціатива «помічник ветерана» є поєднанням міжнародного досвіду з урахуванням українських реалій, який потім формалізувався у політичну волю Уряду та старт пілотного проєкту. Фактично такий інструмент і стане однією з головних частин механізму переходу від військової служби до цивільного життя.

Крістіна Дрогозюк,

к.ю.н., експерт Громадського центру правосуддя

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь