В Ірландії вперше суддів на посаду будуть призначати за результатом співбесіди

0
35

Довгоочікувана комісія з призначення суддів має бути створена на початку 2025 року.

Під час найбільшого реформування в процесі призначення суддів за майже 30 років лише кандидати, рекомендовані новою Комісією, будуть висунуті урядом для призначення президентом.

Головуватиме в Комісії головний суддя Донал О’Доннелл, до якого приєднаються голова апеляційного суду пані суддя Керолайн Костелло, генеральний прокурор Росса Феннінг, суддя Верховного суду пані Мері Роуз Гірті та суддя Алан Мітчелл з окружного суду. Повний склад Комісії оприлюднила Міністр юстиції Хелен МакЕнті.

Міністр юстиції Хелен МакЕнті сказала: «Система призначення суддів в Ірландії є ключовим механізмом для підтримки незалежності судової системи, яка є центральним елементом конституційної системи Ірландії.

«Підписання сьогоднішнього наказу про відкриття провадження створює сучасну структуру системи призначення суддів.

«Новий закон і робота Комісії з призначення суддів забезпечать суворий, прозорий і заснований на заслугах процес подання заяв на призначення на посаду судді.

Комісія рекомендуватиме трьох кандидатів на вакантну посаду та додатково двох кандидатів на другу та додаткові вакансії. Наприклад, це означало б сім рекомендацій на три вакансії.

Усі посади суддів, будь то перше призначення чи підвищення з іншого суду, регулюватимуться новою процедурою. Вперше з усіма кандидатами пройдуть співбесіди.

Мета Комісії полягає в тому, щоб членство в судовій системі відображало різноманіття населення в цілому.

Кандидати повинні будуть продемонструвати, що вони пройшли судову підготовку або безперервний професійний розвиток.

Комісія встановлює найкращі процедури відбору, включаючи співбесіди та знання, навички та якості, необхідні для суддів.

Головний суддя О’Доннелл сказав: «Створення Комісії з призначення суддів є важливою подією в історії судової системи Ірландії та вносить значні зміни в систему призначення суддів в Ірландії. 

«Нова Комісія виконуватиме програму відбору на вакантні посади суддів на основі чіткої законодавчої вимоги, згідно з якою призначення суддів і надалі ґрунтуватиметься на заслугах.

«Наділення незалежної Комісії повноваженнями рекомендувати меншу кількість осіб для призначення суддів, ніж попередня система, наблизить Ірландію до міжнародних вимог і стане важливою гарантією незалежності судової влади.

«Нова система також прокладає шлях для співпраці Комісії з широким юридичним співтовариством та іншими для роботи над судовою системою, яка відображає зростаючу різноманітність у спільноті.

«Довіра громадян до судової влади починається з довіри до системи призначення суддів. Я з нетерпінням чекаю співпраці з суддями та непрофесіоналами, членами Комісії, щоб розробити процедури, які призведуть до рекомендації найбільш підходящих кандидатів для призначення на посаду судді».

Пані Макенті додала: «З роками структура ірландського суспільства змінилася, і життєво важливо, щоб судова влада адаптувалася та представляла суспільство, якому вона служить.

«Комісію з призначення суддів складатимуть висококваліфіковані особи з різних галузей.

«Їхня робота шляхом встановлення нових процедур, сприяння різноманітності та забезпечення розуміння життєздатними кандидатами важливості їхнього власного навчання та професійного розвитку забезпечить однаковість і прозорість у способі відбору кандидатів на посаду судді».

В той же час, Юридичне товариство Ірландії висловило стурбованість відсутністю практикуючих соліситорів і баристерів у новій Комісії з призначень суддів.

Президент Товариства юристів Баррі Маккарті сказав: «Початок дії Закону про призначення суддів, який набере чинності з січня 2025 року, призведе до дійсно значних змін у способі відбору суддів для призначення.

«Правознавче товариство вітає лідерство міністра Макенті у просуванні цих вкрай необхідних реформ, але ми знову закликаємо практикуючих юристів, у тому числі адвокатів, бути представленими в Комісії з призначень суддів».

Він додав: «Нам варто лише поглянути на наших найближчих сусідів, де до Комісії з призначень суддів Великобританії входять представники обох гілок юридичної професії.

«Юридична спільнота продовжує стурбована тим, що представники юридичних професій виключені з Комісії.

«Це фактично виключає перспективи тисяч соліситорів, які щодня працюють у судах, і є підходом, який є суттєвою зміною системи, яка існувала раніше».

Однак він сказав, що Правниче товариство все ще «вважає ці реформи трансформаційними для системи правосуддя та всіх, хто нею користується», вітаючи, зокрема, наголос на різноманітності та підготовці та навичках суддів.

«Правознавче товариство з нетерпінням чекає на продовження співпраці з міністром, Комісією з призначень суддів та іншими зацікавленими сторонами для побудови сучасної системи правосуддя, яка відображає потреби сучасного ірландського суспільства», – сказав він.

Пан Маккарті додав: «Згідно зі звітом ОЕСР [від січня 2023 року], ірландська система правосуддя зараз відчуває нестачу суддів, має обмежений потенціал для управління справами, а діяльність судів не така ефективна, як могла б бути.

«Ми також закликаємо міністра зараз продовжити призначення більшої кількості суддів і працівників суду відповідно до рекомендацій ОЕСР і звіту Робочої групи з судового планування».

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь