Як військовослужбовцям оскаржити рішення ВЛК

0
1744
#image_title

Українські військовослужбовці можуть оскаржити рішення військово-лікарської комісії самостійно. Це можна зробити, якщо військовий вважає, що рішення комісії не відображає реальний стан його здоров’я, інформує пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Оскаржити рішення можна в досудовому порядку або в суді. Фахівці рекомендують розпочинати з досудового порядку. Якщо ж військовий не матиме позитивного результату, то варто звертатися до суду.

Як оскаржити висновок ВЛК у досудовому порядку?

  • Напишіть заяву або скаргу про те, що ви не згодні з висновками ВЛК. Попросіть переглянути вказане рішення вищою ВЛК.
  • Додайте до заяви або скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).
  • Надішліть поштою або самостійно принесіть до вищої ВЛК заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК.

Комісія може переглянути оскаржувальну постанову, направити її на повторний медичний огляд. Далі позивач отримає новий висновок про стан свого здоров’я.

Рішення щодо спірних та складних випадків ухвалює Центральна військово-лікарська комісія.

Як оскаржити рішення ВЛК у суді?

Оскаржити рішення ВЛК в суді можна в порядку адміністративного судочинства, згідно з вимогами Кодексу адміністративного судочинства України. Оскаржити рішення ВЛК виключно за медичними показниками неможливо, тому що це не є компетенцією суду.

Проте суд може встановити порушення процедури проведення ВЛК і скасувати її рішення. До того ж суд може зобов’язати ВЛК провести повторний медичний огляд та дообстеження військовослужбовця у разі відмови комісії це робити.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь